A plazma útja

Hogyan gyógyít a plazmád?

A plazmadonortól kinyert plazmát a CSL Plasma szigorú orvosi vizsgálat után továbbítja a CSL Behring gyártóüzemébe, Marburgba. A CSL Behring a világszinten is vezető szerepet betöltő, biológiai gyógyszereket előállító CSL csoport tagvállalata.

A plazmából készült gyógyszerek előállítása hosszú és komplex folyamat, mely akár 12 hónapig is eltarthat a plazmadonációtól a felhasználásra kész készítményekig. A gyógyszerek előállításának 6 főbb állomása van:

1. A CSL plazmaközpontokban levett plazmát olyan vírusokra teszteljük, melyek a vér útján terjedhetnek (például a HIV vagy a hepatitis B és C).

2. Minden adag plazmát speciális tároló fagyasztókban tárolunk, mielőtt a többi plazmával keverjük őket. Minden plazmakeveréket további teszteknek vetünk alá, ezután kezdődik a frakcionálás folyamata.

3. A frakcionálás során vonjuk ki a terápiás szempontból fontos fehérjéket a plazmából: véralvadási faktorokat, antitesteket, albuminokat.

4. A plazmaprotein frakciókat további eljárásokkal megtisztítjuk, hogy felhasználásra kész állapotba kerüljenek.

5. Ezután következik a felhasználásra kész frakciókból a gyógyszer tulajdonképpeni előállítása.

6. A gyógyszereket a gyártást követően végül csomagolják, címkézik és szállítják. A betegek így megkaphatják az életmentő plazmaprotein alapú terápiás készítményeket.