A plazmáról

Mi az a plazma?

Vérünk több mint felét ez a sárgás, áttetsző folyadék teszi ki, amely többek között értékes fehérjéket is tartalmaz. Egészen pontosan a plazma 90%-át víz, 2%-át zsírok, ásványi anyagok és hormonok, 8%-át pedig fehérjék alkotják.

Mire használják?

A vérplazma sok létfontosságú gyógyszer alapját képezi, és nem állítható elő szintetikus úton.
Az összegyűjtött vérplazmából olyan gyógyszereket állítunk elő, amelyeket például véralvadási zavarok, a legyengült immunrendszer vagy súlyos sérülések, illetve sokkos állapotok kezelésekor használnak. Tehát súlyos betegségek kezeléséhez van szükség a vérplazmára.
Elmondhatjuk, hogy Élete során minden ember kerülhet olyan helyzetbe, hogy emberi plazmából készült gyógyszerekre van szüksége, például egy balesetet követően.

Véralvadási zavarról

A véralvadási zavarban (más néven vérzékenységben) szenvedők szervezete egy hibás gén miatt a nem termel véralvadási faktort, vagy nem termel eleget belőle. Emiatt náluk már kisebb sérülések is nagy vérveszteséghez, akár halálhoz is vezethetnek. A vérplazmából készült gyógyszerek abban segítenek, hogy a vérzés elálljon. Azonban ehhez sok plazmaadóra van szükség. Csak Németországban 5 000 vérzékeny páciens él, és egy beteg gyermeknek egy hónapban akár 100 plazmaadásra is szüksége lehet. Ez is azt mutatja, mennyire nagy szükség van a vérplazmára.

A többi rászoruló
Azoknak a betegeknek is rendszeresen szükségük van vérplazmára, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük, hiszen külső segítség nélkül szervezetük nem képes legyőzni a fertőzéseket. Számukra csak a plazmakészítményekkel lehetséges, hogy közel teljes értékű életet élhessenek. Azonban még olyanok számára is létfontosságúak lehetnek ezek a készítmények, akik nem szenvednek súlyos betegségben: például egy sebragasztó készítmény, melyet vérplazmából nyernek, egy operáció során vagy egy balesetet követően segít csillapítani az erős vérzést és újból összezárni a sérült szövetet.

A plazma útja

HOGYAN GYÓGYÍT A PLAZMÁD?
A plazmadonortól kinyert plazmát a CSL Plasma szigorú orvosi vizsgálat után továbbítja a CSL Behring gyártóüzemébe, Marburgba. A CSL Behring a világszinten is vezető szerepet betöltő, biológiai gyógyszereket előállító CSL csoport tagvállalata.
A plazmából készült gyógyszerek előállítása hosszú és komplex folyamat, mely akár 12 hónapig is eltarthat a plazmadonációtól a felhasználásra kész készítményekig. A gyógyszerek előállításának 6 főbb állomása van:

  1. A CSL plazmaközpontokban levett plazmát olyan vírusokra teszteljük, melyek a vér útján terjedhetnek (például a HIV vagy a hepatitis B és C).
  2. Minden adag plazmát speciális tároló fagyasztókban tárolunk, mielőtt a többi plazmával keverjük őket. Minden plazmakeveréket további teszteknek vetünk alá, ezután kezdődik a frakcionálás folyamata.
  3. A frakcionálás során vonjuk ki a terápiás szempontból fontos fehérjéket a plazmából: véralvadási faktorokat, antitesteket, albuminokat.
  4. A plazmaprotein frakciókat további eljárásokkal megtisztítjuk, hogy felhasználásra kész állapotba kerüljenek.
  5. Ezután következik a felhasználásra kész frakciókból a gyógyszer tulajdonképpeni előállítása.
  6. A gyógyszereket a gyártást követően végül csomagolják, címkézik és szállítják. A betegek így megkaphatják az életmentő plazmaprotein alapú terápiás készítményeket.