CSL plasma

Kapcsolat és információk

Jelenleg Magyarországon 2 plazmaközpontot üzemeltet a CSL Plasma: Miskolcon és Nyíregyházán. A 3. központ Debrecenben, 2017 júliusában nyílik.

CSL Plasma Miskolc
3525 Miskolc
Széchenyi utca 35.
E-mail: miskolc@cslplasma.com
Telefon, információ és időpont egyeztetés: 06-46-320-958

Nyitvatartás: minden hétköznap reggel 8 és este 8 között.

CSL Plasma Nyíregyháza
Korzó Bevásárlóközpont (Jókai tér felőli épület. Az „A” épület 3 db liftje közül a jobb szélső visz fel a 4.emeletre, vagy mozgólépcsővel a 3. emeletig, onnan lifttel még emelet vagy a lépcsőházon át)
4400 Nyíregyháza
Nagy Imre tér 1. “A” épület 4.em.
E-mail: nyiregyhaza@cslplasma.com
Telefon, információ és időpont egyeztetés: 06-42-781-404

Nyitvatartás: minden hétköznap reggel 8 és este 8 között.

Történetünk

A CSL Plasma 2015 nyarán nyitotta meg első hazai plazmaferezis központját Miskolcon, ám az anyacég ennél jóval régebbre és távolabbra nyúló gyökerekkel büszkélkedhet.

A 2016-ban kerek 100. születésnapját ünneplő, és azóta is sikeresen működő, ausztráliai, melbourne-i központú CSL csoporthoz tartozó CSL Plasma az itthon donációként kapott vérplazmával folyamatosan több 100 ezer rászorulón – így a magyar betegeken is – tud segíteni. A CSL Behring Kft.-n keresztül évtizedek óta látja el vérplazmából készült gyógyszerekkel a magyar betegeket.

A vérplazma sok életmentő gyógyszer alapját képezi, mint például a vérzékeny betegeknek adott faktorkészítmények vagy az immunglobulin-készítmények, és nem lehet szintetikusan előállítani. A plazmadonortól kinyert plazmát a CSL Plasma szigorú orvosi vizsgálat után továbbítja a CSL Behring gyártóüzemébe, Marburgba. A CSL Behring a világszinten is vezető szerepet betöltő, biológiai gyógyszereket előállító CSL csoport tagvállalata.

Kevés vállalat mondhatja el magáról, hogy végig aktív és lépésről lépésre nyomon követhető, értékteremtő munkát végzett el az elmúlt 100 évben, de büszkén mondhatjuk, hogy a CSL csoport anyacége e kevés nagy múltú vállalat között van.

Az anyacéget 1916-ban az ausztrál kormány járványellenes törekvései nyomán alapították, hiszen ezekben a sok tekintetben nehéz időkben egy ilyen nagyléptékű vállalkozásra volt szükség, hogy például 1919-ben sikerüljön megnyerni Ausztrália harcát a spanyolnátha ellen.

Ennek is köszönhető, hogy az 1920-as évekre Ausztrália lett az első olyan ország, mely a civil lakosság részére inzulint és penicillint tudott biztosítani. Az 1950-es években a plazmakutatásoknak köszönhetően sikerült az akkor rengeteg járványos-gyermekbénulás megbetegedést okozó polio-vírus elleni oltóanyagot kifejleszteni, és 25 millió adagban előállítani.

A lendület 100 év után sem tört meg, a vállalat több mint 30 országban tevékenykedik, 16 ezernél is több embert foglalkoztatva. A CSL csoport tagjaként a magyar CSL Plasma Kft. 2 központot üzemeltet: Miskolcon és Nyíregyházán gyűjti a cég az életmentő plazmát, melyből gyógyszerkészítményeket állítanak elő vérzékeny, immunhiányos betegek, baleseti és égési sérültek számára

A CSL célja az elmúlt 100 évben mit sem változott: az emberiséget szolgálni akadémistákkal, orvosokkal, tudósokkal karöltve.

A CSL Plasma hazánkban a jelenlegi két központjában 40 egészségügyi szakembert foglalkoztat és a tervek szerint a további központokkal a teljes kihasználtságot elérve – további 80-100 szakembernek adna munkát. A CSL Behring által forgalmazott plazmaalapú és rekombináns gyógyszereire a magyar betegek évtizedek óta támaszkodhatnak. A cég 2012 óta saját képviselettel is rendelkezik Budapesten.