Hogyan lehetsz donor?

Lépésről lépésre

A plazmaközpontban tett első látogatáskor még nem adhatsz plazmát, ekkor a következők dolgok történnek:

 • Bejelentkezel,
 • kitöltesz egy kérdőívet eddigi betegségeiddel és utazásaiddal kapcsolatban,
 • a plazmaadásra való megfelelő felkészülésről beszélget veled egy orvos kollégánk,
 • vért veszünk tőled,
 • elvégzünk rajtad néhány orvosi vizsgálatot (vérnyomás, pulzus, testhőmérséklet
  ellenőrzése).

Ha minden feltétel teljesül, körülbelül 5-7 nap múlva (ennyi idő alatt készülnek el a laboreredmények) már ismét ellátogathatsz hozzánk. A jelentkezésed alatt megkapod a személyre szóló donorigazolványodat, melyet a plazmaközpontban tett további látogatások alkalmával be kell mutatnod.

Amikor már valóban plazmát adsz

Második látogatásod alkalmával még elvégzünk rajtad néhány rutin orvosi vizsgálatot (vérnyomás, pulzus, testhőmérséklet ellenőrzése), és ha mindent rendben találunk, kezdődhet a plazmaadás!

A plazmaadás körülbelül 45 percig tartó, fájdalommentes folyamat. Ugyanúgy, ahogy a véradásnál is, a vérplazmát a karon lévő vénából vesszük le. A legnagyobb különbség a kettő között: közvetlenül a levételkor a vérplazmát elkülönítjük a vér többi alkotóelemétől, melyeket ismét visszavezetünk a testbe. Ehhez már nincs szükség új szúrásra. Ezzel védjük a szervezetet – ezért lehet sokkal gyakrabban plazmát adni, mint vért. Természetesen minden anyag, mellyel a donor vére a plazmaadáskor érintkezik, egyszer használatos.

Fontos számunkra, hogy a plazmaadás kellemes élmény legyen a számodra. Ezért a levétel során nyugodtan olvashatsz vagy zenét hallgathatsz.

Hol adhatsz plazmát?

Jelenleg Magyarországon 2 plazmaközpontot üzemeltet a CSL Plasma: Miskolcon és Nyíregyházán. A 3. központ Debrecenben, 2017 júliusában nyílik.

Miskolci plazmaközpontunk a belvárosban, a Széchenyi utca 35. alatt található. A központban szakképzet és nagyon kedves kollégáink, az állandó orvosi felügyelet valamint a kellemes környezet garantálják, hogy a plazmaadással töltött egy óra minden alkalommal kellemes élmény lesz.

Nyitvatartással kapcsolatos információkat és elérhetőségeket a Kapcsolat és Infromációk menüpont alatt találsz.

Ki lehet plazmadonor?

Alapvetően bárki. Emellett van azonban néhány megkötés.

Plazmadonor lehet az, aki:

 • egészséges,
 • 18 és 59 év közötti,
 • testtömege legalább 50 kg,
 • a vérében természetesen jelen lévő ellenanyagok mennyisége elér egy bizonyos minimális szintet (ezt a laborvizsgálat során állapítjuk meg),
 • az elmúlt 6 hónapban nem csináltatott tetoválást vagy új piercinget, illetve nem lövetett új lyukat a fülébe,
 • érvényes személyigazolvánnyal rendelkezik
 • és a plazmaközpontunkban végzett orvosi vizsgálatának eredménye kielégítő.

Még ha az összes feltételnek megfelelsz is, vannak esetek, amikor mégis el kell tekintenünk a plazmaadástól, a plazmadonor és a plazmát megkapó páciens védelmében. Nem lehet plazmát adni terhesség alatt, és nem adhatnak plazmát olyan édesanyák, akiknek nemrég született meg a gyermekük. De bizonyos oltások után és némely gyógyszerek szedésekor is átmenetileg fel kell függeszteni a plazmaadást.