Mire használják?

A vérplazma sok létfontosságú gyógyszer alapját képezi, és nem állítható elő szintetikus úton.
Az összegyűjtött vérplazmából olyan gyógyszereket állítunk elő, amelyeket például véralvadási zavarok, a legyengült immunrendszer vagy súlyos sérülések, illetve sokkos állapotok kezelésekor használnak. Tehát súlyos betegségek kezeléséhez van szükség a vérplazmára.

Elmondhatjuk, hogy Élete során minden ember kerülhet olyan helyzetbe, hogy emberi plazmából készült gyógyszerekre van szüksége, például egy balesetet követően.

Véralvadási zavarról

A véralvadási zavarban (más néven vérzékenységben) szenvedők szervezete egy hibás gén miatt a nem termel véralvadási faktort, vagy nem termel eleget belőle. Emiatt náluk már kisebb sérülések is nagy vérveszteséghez, akár halálhoz is vezethetnek. A vérplazmából készült gyógyszerek abban segítenek, hogy a vérzés elálljon. Azonban ehhez sok plazmaadóra van szükség. Csak Németországban 5 000 vérzékeny páciens él, és egy beteg gyermeknek egy hónapban akár 100 plazmaadásra is szüksége lehet. Ez is azt mutatja, mennyire nagy szükség van a vérplazmára.

A többi rászoruló

Azoknak a betegeknek is rendszeresen szükségük van vérplazmára, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük, hiszen külső segítség nélkül szervezetük nem képes legyőzni a fertőzéseket. Számukra csak a plazmakészítményekkel lehetséges, hogy közel teljes értékű életet élhessenek. Azonban még olyanok számára is létfontosságúak lehetnek ezek a készítmények, akik nem szenvednek súlyos betegségben: például egy szövetragasztó készítmény, melyet vérplazmából nyernek, egy operáció során vagy egy balesetet követően segít csillapítani az erős vérzést és újból összezárni a sérült szövetet.