Plazmaadás és a vérplazma

Vérünk több mint felét ez a sárgás, áttetsző folyadék teszi ki. A vérplazma többek között értékes, gyógyszer alapanyagként nélkülözhetetlen fehérjéket is tartalmaz. Egészen pontosan a plazma 90%-át víz, 8%-át fehérjék, 2%-át zsírok, ásványi anyagok és hormonok alkotják. A vérplazmát a plazmaferezisnek nevezett fájdalommentes folyamat során vesszük le az önkéntes donoroktól.

A plazmaadás

Ugyanúgy, ahogy a véradásnál is, a vérplazmát a karon lévő vénából vesszük le. A legnagyobb különbség a kettő között: közvetlenül a levételkor a vérplazmát elkülönítjük a vér többi alkotóelemétől, melyeket visszavezetünk a testbe.

Ehhez már nincs szükség új szúrásra, a visszavezetés ugyanazon a tűn keresztül történik.

Mivel a szervezetet így jóval kevésbé terheli meg a plazmaadás, jóval gyakrabban adhatsz plazmát, mint teljes vért, évente összesen 45 alkalommal. Két plazmaadás között legalább 2 plazmaadásmentes napnak kell eltelnie.

Bővebben a plazmaadásról

Mit kapsz a plazmaadásért cserébe?

Életeket mentesz. Minden plazmaadás után a törvény által megengedett legmagasabb költségtérítést kapod. Rendszeresen visszajelzést kapsz egészségi állapotodról.

Naponta kávéval, üdítővel, csokival, vízautomatával és szendviccsel várunk. Minden héten sütinapot, hetente egyszer gyümölcsnapot tartunk. Ingyen WI-FI-vel és kedvenc tévécsatornáiddal várunk.

Ha új donorként regisztrálsz, 3000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal háláljuk meg. Mindezek mellett a CSL 102 éves tapasztalata és szuper kedves kollégáink szakértelme garantálja, hogy a legjobb kezekben vagy.

Bővebben a költségtérítésről

Kiken segít a vérplazmád?

A vérplazma sok létfontosságú gyógyszer alapját képezi. Értékét az adja, hogy nem állítható elő szintetikus úton, ráadásul rendkívül nagy mennyiségre van szükség belőle, hiszen pl. egy vérzékenységben szenvedő beteg éves ellátásához 1200 adag vérplazmára is szükség lehet.

A plazmadonorok által adott vérplazmából olyan gyógyszereket állítunk elő, amelyeket például véralvadási zavarok, a legyengült immunrendszer vagy súlyos sérülések, illetve sokkos állapotok kezelésekor használnak.

  Bővebben a plazma útjáról

Hol adhatsz plazmát? Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza plazmaadás

A plazmaadás első lépése, hogy időpontot foglalsz hozzánk. Ezt több kényelmes módon is megteheted.

Ingyenesen hívható zöld számaink valamelyikén: Miskolc: 06 80 630 143 Nyíregyháza: 06 80 630 151 Debrecen: 06 80 630 153 E-mailben: miskolc@cslplasma.com nyiregyhaza@cslplasma.com debrecen@cslplasma.com Vagy személyesen, plazmaközpontjaink recepcióján.

Nyitvatartás: mindhárom plazmaközpontunkban egységesen minden hétköznap reggel 8 és 20 óra között, szombaton reggel 8 és 16 óra között várunk.

Mi jár a plazmaadásért?

A plazmaadásért minden alkalommal a törvényben megengedett legmagasabb összegű költségtérítést adjuk. Ezen felül még számos juttatást biztosítunk. Az aktuális vérplazmaadás után járó költségtérítésről IDE kattintva olvashatsz.

 

Hogyan segítesz a plazmaadással?

A plazmadonortól kinyert plazmát a CSL Plasma szigorú orvosi vizsgálat után továbbítja a CSL Behring gyártóüzemébe, Marburgba. A CSL Behring a világszinten is vezető szerepet betöltő, biológiai gyógyszereket előállító CSL csoport tagvállalata.

 A plazmából készült gyógyszerek előállítása hosszú és komplex folyamat, mely akár 12 hónapig is eltarthat a plazmadonációtól a felhasználásra kész készítményekig.

Hogyan lehetsz plazmadonor?

Először időpontot foglalsz. A lefoglalt időpontban a plazmaközpontban tett első látogatáskor még nem adhatsz plazmát, ekkor a következők történnek:

Bejelentkezel, kitöltesz egy kérdőívet eddigi betegségeiddel és utazásaiddal kapcsolatban, majd a plazmaadásra való megfelelő felkészülésről beszélget veled egy orvos kollégánk, végül vért veszünk tőled.

Második látogatásod alkalmával már valóban adhatsz plazmát. A plazmaadás lépései a következők:

Időpontot foglalsz zöld számaink valamelyikén, donorszámod megadásával a honlapon bejelentkezve, emailben vagy plazmaközpontjaink recepcióján. Elvégzünk rajtad még néhány rutin orvosi vizsgálatot (vérnyomás, pulzus, testhőmérséklet ellenőrzése, hemogolobinszint mérés), és ha mindent rendben találunk, kezdődhet a plazmaadás!

A plazmaadás körülbelül 45 percig tartó, fájdalommentes folyamat, melyet minden plazmaközpontunkban klinikai körülmények között, teljes kényelemben tölthetsz.

Plazmaadással kapcsolatos kérdések és válaszok

Káros az egészségre a plazmaadás?

Nem! Ha megfeleltél az alkalmassági vizsgálaton, akkor a klinikai körülmények között, egyszer használatos steril eszközökkel orvosi felügyelet mellett zajló plazmaadás nem jelent egészségügyi kockázatot.

Fájdalmas a plazmaadás?

Nem! A plazmaadás során csak az egyik kezedet szúrjuk meg, a véred alakos elemeit (a plazmán kívüli részt) ugyanezen a tűn keresztül juttatjuk vissza a szervezetedbe.

Milyen élettani feltételeknek kell megfelelnem, ha plazmadonornak jelentkezem?

A plazmaadásnak van néhány alapvető kritériuma. Ilyen a testsúly, melynek minimum 50 kg-nak kell lennie, de nem lehet több, mint 150 kg. A 18 és 59 év közötti életkor is a plazmaadás feltétele.

A plazmaadással magyar betegek gyógyulását is segíthetem?

Igen, a nálunk gyűjtött plazmából magyar betegek is részesülnek.

Hányszor adhatok plazmát?

Évente 45-ször. Két plazmaadás között legalább 2 plazmaadásmentes napnak kell eltelnie.

Milyen gyakran adhatok plazmát?

Amennyiben a laborértékeid megfelelőek, úgy akár heti két alkalommal is adhatsz plazmát, viszont két plazmaadásmentes napnak mindenképpen el kell telnie a két alkalom között (tehát pl. jöhetsz hétfőn és csütörtökön vagy kedden és pénteken). Egy évben összesen 45 alkalommal adhatsz plazmát. Ebbe a mennyiségbe a máshol történt vér-vagy plazmaadások is beleszámítanak.

A CSL Plasma és a plazmaadás

A CSL Plasma 2015 nyarán nyitotta meg első hazai plazmaferezis központját Miskolcon, ám az anyacég ennél jóval régebbre és távolabbra nyúló gyökerekkel büszkélkedhet.

A 2016-ban kerek 100. születésnapját ünneplő, és azóta is sikeresen működő, ausztráliai, melbourne-i központú CSL csoporthoz tartozó CSL Plasma az itthon donációként kapott vérplazmával folyamatosan több 100 ezer rászorulón – így a magyar betegeken is – tud segíteni. A CSL Behring Kft.-n keresztül évtizedek óta látja el vérplazmából készült gyógyszerekkel a magyar betegeket.