Nekünk egy óra, másnak az élet

A nemzetközi plazmaadási hét 2018-ban október 8. és 12. közöttre esik, amelynek során világszerte a plazmaadás fontosságára hívják fel a figyelmet és globálisan hívnak donornak minden egészséges embert. Gyere, csatlakozz a világméretű megmozduláshoz a CSL Plasmával és ments életet!

A vér 55%-a ugyanis plazmából áll, 44% vörösvérsejtből és 1% fehérvérsejtet és vérlemezkéket tartalmaz. A plazma tehát a vérünk több, mint felét kitevő sárgás folyadék, amelyet a vörös -és fehérvérsejtek, illetve a vérlemezkék eltávolítása után kapunk. A plazmaadás biztonságos, többnyire fájdalommentes, és ami a legfontosabb: életmentő mások számára. A plazmából ugyanis gyógyszerek, életmentő plazmaprotein alapú terápiás készítmények készülnek olyan betegek számára, akiknek sok esetben ezek a gyógyszerek jelentik az életben maradást, mert a plazmát nem lehet szintetikusan előállítani. Plazma alapú gyógyszerekkel kezelik például a véralvadási zavarokat, adják legyengült immunrendszer, vagy súlyos sérülések és sokkos állapot esetén is. Plazmából készülnek az immunglobulin-készítmények is.

Magyarországon egyre több helyen adhatunk már plazmát, többek között a Commonwealth Serum Laboratories (CSL Plasma) plazmaferezis központjaiban. A vállalatról Dr. Nagy Gergő, a CSL Plasma orvosigazgatója mesélt. “Plazmát adni remek dolog. Nem csak azért, mert gyógyszerek készülhetnek belőle, hanem azért is, mert minden donor úgy érezheti, ma életet mentett. És ez így is van, ezért hívjuk a CSL Plasmánál a donorokat Életmentőknek. “ Dr. Nagy Gergő azt is kifejtette, hogy a plazmaadásnak több előnye is van a donor számára: amellett, hogy másokon segíthet, a donorok költségtérítésben, valamint rendszeres, térítésmentes állapotfelmérésben részesülnek. “A CSL csoport emberi vérplazma kinyerésével, tesztelésével és tárolásával foglalkozik és világ egyik vezető plazmafeldolgozó vállalata. Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon immár három központban is fogadhatjuk a plazmadonorokat.” – folytatta Dr .Nagy Gergő. “A CSL Plasma németországi székhelyű vállalat, viszont működnek központjaink az Egyesült Államokban is.

Németországban 8 központ, egy laboratórium és egy logisztikai központ működik. “ A plazma útjáról Dr. Nagy Gergő elmondta, hogy a donoroktól kinyert plazma szigorú protokoll után kerülhet feldolgozásra. A donáció után a plazma orvosi vizsgálat után kerül Marburgba, a CSL Behring gyártási helyszínére. A CSL Behring globálisan is vezető szerepet tölt be a biológiai gyógyszerek ellátásában és több országból fogadnak emberi vérplazmát, jelenleg több, mint 200 CSL központból világszerte. Mielőtt a plazma végleges felhasználásra kerülne, komoly vizsgálatokon kell átesnie a CSL Plasma göttingeni laboratóriumában, ahol évente közel 2 millió vér -és plazmamintát vizsgálnak meg.  “Magyarországon 2015 júliusában nyitottuk meg az első CSL Plasma plazmaferezis központot Miskolcon. Nyíregyházán 2016 június, míg Debrecenben 2017 június óta várjuk és hívjuk a plazmadonorokat.” Dr. Nagy Gergő kifejtette, hogy bár egész évben rendkívüli eseményként kezelnek minden plazmaadományt, a plazmaadási héten még nagyobb figyelmet fordítanak minden donorra. “Szeretnénk, ha a plazmaadási héten azok is eljönnének plazmát adni, akik eddig még nem tették és megtapasztalnák, milyen érzés másokon segíteni úgy, hogy a donor is csak profitál belőle. A nemzetközi plazmaadási hét egy csodálatos kezdeményezés és mi a CSL Plasmánál kíváncsian várjuk, milyen eredményekkel jár majd a globális megmozdulás.”