Plazmát adott a TheVR!

A CSL Plasma debreceni központjában járt a TheVR, azaz Jani és Pisti, akik hazánk egyik legnépszerűbb YouTube csatornájának házigazdái.

Látogatásuk célja nem volt más, mint hogy bemutassák a plazmaadás folyamatát, és egy ilyen karitatív, pozitív ügy mellé álljanak.

 

 

Hogyan adhatsz te is plazmát?

A plazmaközpontban tett első látogatáskor még nem adhatsz plazmát, ekkor a következők dolgok történnek:

  • Bejelentkezel,
  • kitöltesz egy kérdőívet eddigi betegségeiddel és utazásaiddal kapcsolatban,
  • a plazmaadásra való megfelelő felkészülésről beszélget veled egy orvos kollégánk,
  • vért veszünk tőled

Ha minden feltétel teljesül, körülbelül 5-7 nap múlva (ennyi idő alatt készülnek el a laboreredmények) már ismét ellátogathatsz hozzánk. A jelentkezésed alatt megkapod a személyre szóló donorigazolványodat, melyet a plazmaközpontban tett további látogatások alkalmával be kell mutatnod.

Amikor már valóban plazmát adsz

Második látogatásod alkalmával elvégzünk rajtad néhány rutin orvosi vizsgálatot (vérnyomás, pulzus, testhőmérséklet ellenőrzése), és ha mindent rendben találunk, kezdődhet a plazmaadás!

A plazmaadás körülbelül 45 percig tartó, fájdalommentes folyamat. Ugyanúgy, ahogy a véradásnál is, a vérplazmát a karon lévő vénából vesszük le. A legnagyobb különbség a kettő között: közvetlenül a levételkor a vérplazmát elkülönítjük a vér többi alkotóelemétől, melyeket visszavezetünk a testbe. Ehhez már nincs szükség új szúrásra. Ezzel védjük a szervezetet – ezért lehet sokkal gyakrabban plazmát adni, mint vért. Természetesen minden anyag, mellyel a donor vére a plazmaadáskor érintkezik, egyszer használatos.

Fontos számunkra, hogy a plazmaadás kellemes élmény legyen a számodra. Ezért a levétel során nyugodtan olvashatsz vagy zenét hallgathatsz.

 

Hol adhatsz plazmát?

Jelenleg Magyarországon 3 plazmaközpontot üzemeltet a CSL Plasma: Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán.

Debreceni plazmaközpontunk a Csapó utca 42 szám alatt található.

A központban szakképzet és nagyon kedves kollégáink, az állandó orvosi felügyelet valamint a kellemes környezet garantálják, hogy a plazmaadással töltött egy óra minden alkalommal kellemes élmény lesz.

Nyitvatartással kapcsolatos információkat és elérhetőségeket a Kapcsolat és Infromációk menüpont alatt találsz.